Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Gro Next: Locatievoorstelling Hier valt niets te halen 15 juli

Gegevens

Datum:
15 juli 2021
Tijd:
20:00 - 21:00
Site:
https://www.wabisabitheater.nl/

Locatie

Vloeivelden (Suikerfabriek), Groningen

1 op de 13 kinderen in Nederland groeit op met weinig geld. Groningen is, na Rotterdam, volgens het CBS koploper in de top 10 van armoedegemeenten. De Groningse regisseur Maarten Smit (Wabi Sabi) maakt er samen met Het Houten Huis en Peergroup de locatievoorstelling Hier valt niets te halen over. Een muzikale voorstelling over schaamte, dozen vol ongeopende post én hoopgevend menselijk contact.

Op een vergeten bouwplaats worstelen een werkloze man, een strompelende oude vrouw en een alleenstaande moeder om te overleven. Door gebrek aan geld zijn ze veroordeeld tot deze plek, waar niets meer vanzelfsprekend is. Hier regent het starre regels en houden schreeuwende televisiereclames hen wakker. Een eigenaardige fanfare van zingende hulpverleners, treuzelende bouwvakkers en goedbedoelende politici trekt door hun leven. Langzaam zakt iedereen steeds verder de modder in.

De voorstelling is een verzameling van scènes waarin een modderig decor, dans, spel en livemuziek samenkomen. Absurde beelden en serieuze verhalen vormen de basis, maar ook humor is een belangrijk onderdeel van het stuk.

Speeldata Hier Valt Niets Te Halen

  • 2 t/m 4 juli – FestiValderAa, Schipborg: kaartverkoop is gestart.
  • 15 juli 20.00 uur, 17 juli en 18 juli 15.00 uur – Vloeivelden (Suikerfabriek), Groningen: kaartverkoop zodra er meer bekend is over de coronamaatregelen (naar verwachting start de verkoop eind mei/begin juni)

Kaartverkoop via wabisabitheater.nl.

Kosten: €17,50

Alliantie van Kracht

Het Houten Huis, Peergroup en Wabi Sabi werken samen met de Alliantie van Kracht; een netwerk dat bestaat uit organisaties in de sectoren Wonen, Welzijn en Zorg, gemeenten en kennisinstellingen. Zij willen een beweging op gang brengen om armoede in de Veenkoloniën op zowel de korte als de lange termijn structureel en fundamenteel te bestrijden.

Met de Alliantie van Kracht willen Het Houten Huis, Peergroup en Wabi Sabi het onderwerp armoede een gezicht geven en bespreekbaar maken.

Maarten Smit

Smit verzamelt waargebeurde verhalen en documentair materiaal om zijn voorstelling vorm te geven. Door zijn onderzoek te combineren met dans, theater en livemuziek wil hij laten zien wat het betekent om in Nederland met geldproblemen te leven.

‘Je bent op zoveel manieren afhankelijk van geld. Zonder geld ben je volgens een groot deel van de maatschappij mislukt, je hebt gefaald. Leven met geldproblemen heeft invloed op hoe je tegen jezelf aankijkt en hoe anderen jou zien. Er is weinig waardering voor degenen die echt in de problemen zitten, terwijl het naar mijn idee voor iedereen ergens herkenbaar is.

Met deze voorstelling wil ik laten zien wat er aan de hand is, maar ook benadrukken hoe sterk mensen zijn die met deze problematiek te maken hebben. Het vergt veel kracht en moed om met weinig geld te leven en om uit die situatie te komen. Daar ben ik door geraakt.’ vertelt Smit.

Station Noord

Dit project is vertrokken vanaf Station Noord; het talentontwikkelingsprogramma van de grote podiumkunstorganisaties uit de drie noordelijke provincies. Vanuit Station Noord wordt Maarten Smit ondersteund door Het Houten Huis en Peergroup.