Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Deel dit bericht.

Het vergt veel kracht en moed om met weinig geld te leven en om uit die situatie te komen. Daar ben ik door geraakt.

Voorstelling laat zien hoe een grote groep Nederlanders achter het sociale vangnet vist

3 mei 2021

1 op de 13 kinderen in Nederland groeit op met weinig geld. Groningen is, na Rotterdam, volgens het CBS koploper in de top 10 van armoedegemeenten. De Groningse regisseur Maarten Smit (Wabi Sabi) maakt er samen met Het Houten Huis en Peergroup de locatievoorstelling Hier valt niets te halen over. Op 12 juni gaat die in première op het Oerol Festival Terschelling.

Smit verzamelt waargebeurde verhalen en documentair materiaal om zijn voorstelling vorm te geven. Door zijn onderzoek te combineren met dans, theater en livemuziek wil hij laten zien wat het betekent om in Nederland met geldproblemen te leven.

‘Je bent op zoveel manieren afhankelijk van geld. Zonder geld ben je volgens een groot deel van de maatschappij mislukt, je hebt gefaald. Leven met geldproblemen heeft invloed op hoe je tegen jezelf aankijkt en hoe anderen jou zien. Er is weinig waardering voor degenen die echt in de problemen zitten, terwijl het naar mijn idee voor iedereen ergens herkenbaar is.

Met deze voorstelling wil ik laten zien wat er aan de hand is, maar ook benadrukken hoe sterk mensen zijn die met deze problematiek te maken hebben. Het vergt veel kracht en moed om met weinig geld te leven en om uit die situatie te komen. Daar ben ik door geraakt.’ vertelt Smit.

De voorstelling is een verzameling van scènes waarin een modderig decor, dans, spel en livemuziek samenkomen. Absurde beelden en serieuze verhalen vormen de basis, maar ook humor is een belangrijk onderdeel van het stuk.

Station Noord

Dit project is vertrokken vanaf Station Noord; het talentontwikkelingsprogramma van de grote podiumkunstorganisaties uit de drie noordelijke provincies. Vanuit Station Noord wordt Maarten Smit ondersteund door Het Houten Huis en Peergroup.

Speeldata Hier Valt Niets Te Halen

  • 11 t/m 19 juni – Oerol, Terschelling
  • 24 en 26 juni – Zandzoom, Emmen
  • 2 t/m 4 juli – FestiValderAa, Schipborg
  • 16 en 17 juli – Vloeivelden (Suikerfabriek), Groningen.

De kaartverkoop start vanaf mei via wabisabitheater.nl.

Alliantie van Kracht

Het Houten Huis, Peergroup en Wabi Sabi werken samen met de Alliantie van Kracht; een netwerk dat bestaat uit organisaties in de sectoren Wonen, Welzijn en Zorg, gemeenten en kennisinstellingen. Zij willen een beweging op gang brengen om armoede in de Veenkoloniën op zowel de korte als de lange termijn structureel en fundamenteel te bestrijden.

Met de Alliantie van Kracht willen Het Houten Huis, Peergroup en Wabi Sabi het onderwerp armoede een gezicht geven en bespreekbaar maken.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.