Minder gezinnen in armoede en meer kinderen een kansrijke toekomst. Dat is de ambitie van het programma Kansen voor Kinderen Groningen. Met een innovatieve aanpak gaan we samen met 500 gezinnen aan de slag om armoede terug te dringen in de hele provincie. Het programma is een samenwerking tussen vrijwilligersorganisaties, maatschappelijke organisaties en gemeenten.
Een kansrijke toekomst
In Groningen wonen naar verhouding meer mensen met een laag inkomen dan in de rest van Nederland (Sociaal Planbureau Groningen, 2019). De problematiek is fors in onze regio. En de overdracht van generatie op generatie maakt het doorbreken van armoede nog complexer. Te veel kinderen in de provincie Groningen groeien op in armoede, waardoor zij minder kansen krijgen. Daarom gaat Kansen voor Kinderen met 500 Groningse gezinnen werken aan hun toekomstperspectief.
Aanpak
In het programma gaan de gezinnen aan de slag met intensieve begeleiding door een ervaringsdeskundige buddy. Samen met de buddy denkt het gezin na over de doelen waaraan het gezin wil werken en wat ervoor nodig is om die doelen te bereiken.
Daarnaast worden waar nodig doorbraken gerealiseerd volgens de Doorbraakmethode®. Wanneer reguliere voorzieningen een gezin niet helpen, zoeken we samen een alternatieve, duurzame oplossing op maat. Zo maken we de weg vrij naar een betere toekomst.
In de aanpak is het gezin leidend. Het is immers hun toekomst. Rust, bestaanszekerheid en het ontwikkelen van een perspectief voor de toekomst staan bij de start van het traject centraal. Uiteindelijk is het doel om de maatschappelijke participatie te vergroten en de gezinnen waar mogelijk via scholing en betaald werk financieel onafhankelijk te laten worden.
Lerend netwerk
Binnen het programma vormen we een lerend netwerk tussen de betrokken partners. Hierin leren we samen wat werkt en niet werkt. Zo kunnen we de aanpak blijven verbeteren. Doordat het programma een grote groep gezinnen bereikt, kun je zien waar het systeem in de weg zit. En daar wat aan doen!
Met dank aan
Het programma is een samenwerking tussen onder andere gemeenten, welzijnsorganisaties, buurtinitiatieven, vrijwilligersorganisaties en kennisinstituten in de regio. Het programma is mede mogelijk gemaakt door Nationaal Programma Groningen en Regio Deal Oost-Groningen.
Direct naar
De overige projecten bekijken? Klik op de buttons hieronder voor meer informatie.