Deel dit bericht.
“Ieder kind - ook in de donker gearceerde randen van ons land - verdient immers de beste toekomst en een juiste beroepskeuze. En iedere les om ze financiële redzaamheid aan te reiken, is onmisbaar en waardevol.”
Onbetaalbaar
6 april 2018
Een blog door Maud Diemer
Al jaren zet ik me in voor de Weekendscholen in de provincie Groningen. Eerst als gastdocent bij de IMC Weekendschool in de stad, nu voor de Weekendschool in Oldambt. De eerste Weekendschool in een krimpgebied van Nederland, waar deze extra aandacht voor kinderen in groep 7 en 8 zo belangrijk is. Tijdens 20 zondagen mogen de kinderen zich (beter) oriënteren op allerlei beroepen, die thematisch worden aangeboden en altijd interactief zijn.
“Is het niet lastig om op zondagmiddag naar school te gaan?”, vroeg Pieter Smit – burgemeester van Oldambt – tijdens de feestelijke kickoff in november jl. “Nee hoor, dat lijkt me juist leuk en leerzaam en mijn ouders kijken zondags alleen maar tv”, antwoordde de leerling.
Er is een enthousiast netwerk om de Weekendschoolleerlingen gebouwd variërend van bestuursleden, vrijwilligers, de Rotary, gastdocenten, betrokken ouders en sinds kort ook de Rabobank Oost Groningen. In samenwerking met het Day-for-Changeprogramma krijgen de kinderen in maart 2018 gedurende drie zondagen ondernemersvaardigheden aangereikt door gastdocenten van de Rabo, leren ze met geld om te gaan en maken ze zelf een product wat verkocht wordt voor een goed doel, tijdens een markt in Scheemda. Natuurlijk worden alle ouders en andere ‘vrienden van’ uitgenodigd om zoveel mogelijk producten af te nemen. De winst gaat naar een goed doel, door de kinderen zelf bedacht.
Ieder kind – ook in de donker gearceerde randen van ons land – verdient immers de beste toekomst en een juiste beroepskeuze. En iedere les om ze financiële redzaamheid aan te reiken, is onmisbaar en waardevol.
Eén van de excursies leidde naar een museum in de stad Groningen, iets waar sommige van de 15 kinderen nog nooit kennis mee hadden gemaakt en de reis ernaartoe was voor de groep als een ontdekkingsreis. Ik belde op een vrijdagmiddag met het plaatselijke taxibedrijf in Winschoten om te vragen of ze onze kinderen tegen een gereduceerd tarief wilden vervoeren. “Sorry, mevrouw, wij zitten gebonden aan landelijke regels, wij kunnen niet aan sponsoring of korting doen, maar ik wil best volgende week nog even overleggen met de regiomanager. Ik geef u echter weinig kans…” Een kwartier later rinkelde opnieuw de telefoon. “Heb toch maar direct gebeld met de manager en ja hoor, natuurlijk doen we dat voor de kinderen in onze regio.” Onbetaalbaar, deze kleine maar o zo grote gebaren voor deze gemeenschap!