Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Deel dit bericht.

‘In sommige Groningse gezinnen wordt genoegen genomen met een minder onderwijsniveau’ // RTV Noord

12 oktober 2020

Wie opgroeit in het noorden, krijgt het later economisch gezien aardig voor de kiezen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Volkskrant liet uitvoeren. Het bevestigt min of meer de wijsheid dat wie voor een dubbeltje geboren is, nooit een kwartje wordt. Het onderzoek maakt duidelijk dat het, voor je kansen op de arbeidsmarkt, ook uitmaakt waar je bent geboren. Vijf van de tien gemeenten waar die kansen het laagst zijn liggen in onze provincie. Het gaat om Midden-Groningen, Veendam, Oldambt, Appingedam en de stad Groningen.

Volgens Arjen Edzes, socioloog en onderzoeker aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), spelen er in het onderzoek van de Volkskrant twee effecten door elkaar. ‘Het ene is dat ouders een zekere mate van armoede overdragen op hun kinderen, waardoor de armoede bestendigt in generaties. En als je dan ook nog eens opgroeit in een omgeving met sociaal minder economische omstandigheden, is de kans op om die plaats verder vooruit te komen minder groot’, legt hij uit.

Lees het artikel ‘In sommige Groningse gezinnen wordt genoegen genomen met een minder onderwijsniveau’ bij de bron (RTV Noord)

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.