Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Let’s gro – Misschien moet je iets lager mikken | Milio van de Kamp

Gegevens

Datum:
4 november 2023
Tijd:
21:00 - 22:00

Locatie

Forum, Groningen

Socioloog en universitair docent Milio van de Kamp groeide als kind op in armoede en weet als geen ander hoe dat voelt.

Tegenwoordig horen we veel over armoede en kansenongelijkheid waar steeds meer volwassenen en kinderen mee te maken hebben. De problemen waarmee zij geconfronteerd worden, zijn ontzettend ingewikkeld.

Socioloog en universitair docent Milio van de Kamp groeide als kind op in armoede en weet als geen ander hoe dat voelt. Hij schreef een persoonlijk en rauw verhaal dat glashelder de complexiteit van maatschappelijke ongelijkheid blootlegt. Het boek heeft als titel meegekregen Misschien moet je iets lager mikken.

Dit zegt Milio van de Kamp zelf over zijn boek:

Misschien moet je iets lager mikken is wat mijn docent op het vmbo zei toen ik haar vertelde dat ik ooit aan de universiteit zou willen studeren. Nu, vijftien jaar later, ben ik universitair docent. In mijn boek vertel ik over het pad dat ik heb bewandeld. Van opgroeien in armoede in een huis zonder gas en licht, en het niet krijgen van vertrouwen van docenten, tot uit huis gezet worden en vrienden verliezen aan geweld.

Mijn boek gaat over schaamte, over pijn en verdriet, maar ook over hoop, een droom en doorzettingsvermogen. Het is een poging de complexiteit van klasse, armoede en kansenongelijkheid bloot te leggen. Zoals Annette Kuhn het ooit mooi zei: “Class is something beneath your clothes, under your skin, in your reflexes, your psyche, at the very core of your being” (Kuhn, 1995).

De meeste mensen die zich met armoedebestrijding bezighouden, hebben nooit daadwerkelijk te maken gehad met de hardheid en uitzichtloosheid van sociale ongelijkheid. Wie het verhaal van Milio leest, krijgt een raak beeld van dit bestaan uit eerste hand. Zoals hij zelf zegt: ‘Veel mensen zoals ik schrijven geen boeken en hebben niet de macht om zich uit te spreken. Met dit boek probeer ik daar verandering in te brengen.’

Let’s Gro Festival

Let’s Gro is hét (gratis) festival over de toekomst van Groningen. Op 3, 4, en 5 november is iedereen welkom om samen na te denken over toekomstideeën, aan te schuiven bij presentaties over nieuwe projecten in de stad, zijn er inspirerende sprekers en kun je bij miniworkshop ontdekken hoe je zelf kunt bij dragen aan een beter klimaat.

Het festival wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de gemeente Groningen en tal van andere organisaties.