Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Gro Next: Gevolgen van armoedestress op gedrag

Gegevens

Datum:
2 december 2021
Tijd:
09:30 - 11:30

Locatie

Het Floreshuis
Floresplein 19
Groningen, 9715 HH

Organisator

Gro Next
Trainers: Marloes de Bie MSc en Jolanda Zaagman
Locatie *gewijzigde locatie* Het Floreshuis, Floresplein 19, 9715 HH Groningen
Wanneer: 2 december 9:30 – 11:30 uur
Groepsgrootte: Maximaal 10 personen
Doelgroep: Professionals in het Sociaal Domein
Kosten: Deelname gratis dankzij een bijdrage van de gemeente Groningen

 

Armoede is een traumatische ervaring. Daar is iedereen het wel over eens. Maar zijn/worden mensen in armoede dommer of onverantwoordelijker dan anderen? De trainers Marloes de Bie en Jolanda Zaagman uit Groningen laten je zien dat het genuanceerder ligt. En wat voortdurende armoedestress met je doet. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat die stress een fundamen­tele invloed heeft op hoe je hersenen functioneren. Hoe vertaalt zich dat in gedrag? Wat kun je er – ook als maatje, coach en/of hulpverlener – aan doen? In deze training krijg je als professional antwoord op de vragen:

  1. Hoe ontstaat armoedestress, wat is de rol van de externe omgeving;
  2. Wat zijn de gevolgen van langdurige armoedestress op gedrag: theorie en voorbeelden uit de praktijk;
  3. Hoe kun je als professional of vrijwilliger de effecten hiervan herkennen en reduceren;
  4. Hoe geef eigen regie en zelfvertrouwen terug.

Aanmelden

Het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Aanmelden is niet meer mogelijk.

In verband met de coronamaatregelen volgen we de actuele RIVM-richtlijnen:

  • QR-code;
  • mondkapjes op;
  • anderhalve meter van elkaar.

Vragen of op de hoogte blijven van ons aanbod? Neem dan contact op: gronext@moediggroningen.nl of 06 – 402 79 966 (Frieda Uphoff).

Profiel van de trainers

Marloes de Bie MSc

In de vorige eeuw emigreerde Marloes van Brabant naar Groningen. Met een busje vol gekregen spullen, afgedankte stoelen, half versleten theedoeken, een woeste collectie pannen van emaille tot aluminium, afschuwelijke lampjes en een echt té lelijk vloerkleed. 18 was ze, geen cent te makken, maar wat gaf het, ze ging de wijde wereld in, studeren! Alles ging volgens het boekje: twee studies afgerond, man, kinderen, goede banen. Tientallen jaren later nam ze verstard glimlachend het kerstpakket van een oud collega in ontvangst. ‘Kun jij goed gebruiken dacht ik.’ Drukte een wegkijkende oude studievriend me in een winkel 50 euro in mijn handen. ‘Voor je kinderen’. Het contrast sneed als een mes door haar heen. Maar armoede ging haar ook fascineren. Wat voor verhalen zitten ook in andere mensen die in armoede leven? Wie waren zij ooit? Hoe houden zij zich staande? In de voortdurende stress, maar ook de vaak venijnige oordelen van anderen? En vooral: welke kracht komt naar boven en hoe kunnen we die gebruiken? Daar heeft ze haar werk van gemaakt. Marloes houdt zich als projectleider, trainer en adviseur bezig met innovatieprojecten rond armoede, innovatie van de Bijstand, sociale wijkvernieuwing en kansenongelijkheid in het onderwijs.

Marloes schreef de blog’s, artikelen, boeken:

LinkedIn Marloes de Bie

Profiel van Jolanda Staal-Zaagman

Student. Hoogopgeleid. Samenwonend zonder kinderen. Starter. Gehuwd zonder kinderen. Gezin. Patiënt. Gescheiden. Alleenstaande ouder. Samengesteld gezin. Stiefouder. Werknemer. Ondernemer. MENS

In de ruim twintig jaar dat Jolanda nu 18+ is, heeft ze minstens tot tien doelgroepen behoord. En veranderde haar mate van zelfredzaamheid. Terwijl ze dezelfde persoon bleef, veranderden haar vaardigheden en wat ze aankon, vaak evenredig aan de levensfase of de omstandigheden waarin ze zat.

De rode draad in haar werk als projectleider en adviseur is samenwerking, verbinding en maatwerk. Containerbegrippen die je overal hoort, maar die binnen het Sociaal Domein nog op veel vlakken onvoldoende zijn ingevuld. Dit zorgt ervoor dat de overal zo gewenste integrale dienstverlening vaak uitblijft. En die is juist zo essentieel als je (intergenerationele) armoede wilt doorbreken.

Haar doel is dat door slim gebruik van sociale en technische innovatie, door een uitstekende samenwerking tussen domeinen en instanties en door verschillende kanalen in te zetten, zelfs de standaarddienstverlening voelt als maatwerk. Waardoor je het echte maatwerk kunt inzetten als het echt nodig is.

Marloes schreef de blog’s, artikelen, boeken:

LinkedIn Jolanda Staal-Zaagman