Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Gro Next: Gevolgen van armoedestress op gedrag

Gegevens

Datum:
23 juni 2022
Tijd:
10:00 - 12:00

 

logo Gro Next

Trainers: Marloes de Bie MSc en Jolanda Zaagman
Locatie  Het Floreshuis, Floresplein 19, 9715 HH Groningen
Wanneer: 23 juni 10:00 – 12:00 uur
Groepsgrootte: Maximaal 8 personen
Doelgroep: WIJ-medewerkers in het Sociaal Domein, beleidsmedewerkers gemeenten, zorginstellingen en andere organisaties, vrijwilligers, buddy’s
Kosten: Deelname is gratis dankzij een bijdrage van de gemeente Groningen

Armoede is een traumatische ervaring. Daar is iedereen het wel over eens. Maar zijn/worden mensen in armoede dommer of onverantwoordelijker dan anderen? De trainers Marloes de Bie en Jolanda Zaagman uit Groningen laten je zien dat het genuanceerder ligt. En wat voortdurende armoedestress met je doet. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat die stress een fundamen­tele invloed heeft op hoe je hersenen functioneren. Hoe vertaalt zich dat in gedrag? Wat kun je er – ook als maatje, coach en/of hulpverlener – aan doen? In deze training krijg je als professional antwoord op de vragen:

  1. Hoe ontstaat armoedestress, wat is de rol van de externe omgeving;
  2. Wat zijn de gevolgen van langdurige armoedestress op gedrag: theorie en voorbeelden uit de praktijk;
  3. Hoe kun je als professional of vrijkaLIwilliger de effecten hiervan herkennen en reduceren;
  4. Hoe geef eigen regie en zelfvertrouwen terug.

Aanmelden

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Verdere informatie over de deelname volgt na aanmelding ongeveer één week voor aanvang van de training. Voor de meeste fysieke trainingen geldt een maximaal aantal deelnemers. Wanneer dit is bereikt, plaatsen we de latere aanmeldingen op een wachtlijst. Bij geen afzeggingen wordt u deelname automatisch doorgezet naar de eerstvolgende training. 
Wanneer u geplaatst bent, gaan wij er vanuit dat u ook komt. De trainingen zijn gratis, maar niet vrijblijvend. Mocht u verhinderd zijn, laat ons dit dan z.s.m. weten. Bij niet afmelden kunnen er mogelijk kosten in rekening worden gebracht

Gro Next

Gro Next is een samenwerking van de gemeente Groningen, CMO STAMM, Moedige Dialoog Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Wij bieden professionals en vrijwilligers meer kennis aan over armoede. Om (nog) beter bewust te worden van wat het betekent om in armoede te leven en om signalen van armoede te herkennen. Bij Gro Next leer je hoe je mensen die in armoede leven goed kunt ondersteunen.

Meer kennis over minder armoede. Dat helpt ons om armoede te voorkomen en te bestrijden. Armoede raakt alle terreinen van het leven. Van gezondheid, stress, uitsluiting en schulden tot zelfvertrouwen, groei en eigen regie. Het is een vak apart om hierin het goede te doen

Vragen of op de hoogte blijven van ons aanbod? Neem dan contact op: gronext@moediggroningen.nl of 06 – 402 79 966 (Frieda Uphoff).

Profiel van Marloes de Bie MSc

In de vorige eeuw emigreerde Marloes van Brabant naar Groningen. Met een busje vol gekregen spullen, afgedankte stoelen, half versleten theedoeken, een woeste collectie pannen van emaille tot aluminium, afschuwelijke lampjes en een echt té lelijk vloerkleed. 18 was ze, geen cent te makken, maar wat gaf het, ze ging de wijde wereld in, studeren! Alles ging volgens het boekje: twee studies afgerond, man, kinderen, goede banen. Tientallen jaren later nam ze verstard glimlachend het kerstpakket van een oud collega in ontvangst. ‘Kun jij goed gebruiken dacht ik.’ Drukte een wegkijkende oude studievriend me in een winkel 50 euro in mijn handen. ‘Voor je kinderen’. Het contrast sneed als een mes door haar heen. Maar armoede ging haar ook fascineren. Wat voor verhalen zitten ook in andere mensen die in armoede leven? Wie waren zij ooit? Hoe houden zij zich staande? In de voortdurende stress, maar ook de vaak venijnige oordelen van anderen? En vooral: welke kracht komt naar boven en hoe kunnen we die gebruiken? Daar heeft ze haar werk van gemaakt. Marloes houdt zich als projectleider, trainer en adviseur bezig met innovatieprojecten rond armoede, innovatie van de Bijstand, sociale wijkvernieuwing en kansenongelijkheid in het onderwijs.

Marloes schreef de blog’s, artikelen, boeken:

LinkedIn Marloes de Bie

Marloes de Bie