Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Gro Next: Gevolgen van armoedestress op gedrag

Gegevens

Datum:
10 februari 2022
Tijd:
10:00 - 12:00

Locatie

Het Floreshuis
Floresplein 19
Groningen, 9715 HH

Organisator

Gro Next

logo Gro Next

Trainers: Marloes de Bie MSc en Jolanda Zaagman
Locatie  Het Floreshuis*, Floresplein 19, 9715 HH Groningen
Wanneer: 10 februari 10:00 – 12:00 uur Het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Deze training wordt herhaald op 4 april.
Groepsgrootte: Maximaal 8 personen
Doelgroep: WIJ-medewerkers in het Sociaal Domein, beleidsmedewerkers gemeenten, zorginstellingen en andere organisaties, vrijwilligers, buddy’s
Kosten: Deelname gratis dankzij een bijdrage van de gemeente Groningen

 

Aanmelden

Het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Deze training wordt herhaald op 4 april. Mis dit niet en meld je aan:    ✔ Ik ben er bij! 

Over de training

Armoede is een traumatische ervaring. Daar is iedereen het wel over eens. Maar zijn/worden mensen in armoede dommer of onverantwoordelijker dan anderen? De trainers Marloes de Bie en Jolanda Zaagman uit Groningen laten je zien dat het genuanceerder ligt. En wat voortdurende armoedestress met je doet. Er is namelijk wetenschappelijk bewijs dat die stress een fundamen­tele invloed heeft op hoe je hersenen functioneren. Hoe vertaalt zich dat in gedrag? Wat kun je er – ook als maatje, coach en/of hulpverlener – aan doen? In deze training krijg je als professional antwoord op de vragen:

  1. Hoe ontstaat armoedestress, wat is de rol van de externe omgeving;
  2. Wat zijn de gevolgen van langdurige armoedestress op gedrag: theorie en voorbeelden uit de praktijk;
  3. Hoe kun je als professional of vrijwilliger de effecten hiervan herkennen en reduceren;
  4. Hoe geef eigen regie en zelfvertrouwen terug.

 

Profiel van de trainer

Marloes de Bie MSc

In de vorige eeuw emigreerde Marloes van Brabant naar Groningen. Met een busje vol gekregen spullen, afgedankte stoelen, half versleten theedoeken, een woeste collectie pannen van emaille tot aluminium, afschuwelijke lampjes en een echt té lelijk vloerkleed. 18 was ze, geen cent te makken, maar wat gaf het, ze ging de wijde wereld in, studeren! Alles ging volgens het boekje: twee studies afgerond, man, kinderen, goede banen. Tientallen jaren later nam ze verstard glimlachend het kerstpakket van een oud collega in ontvangst. ‘Kun jij goed gebruiken dacht ik.’ Drukte een wegkijkende oude studievriend me in een winkel 50 euro in mijn handen. ‘Voor je kinderen’. Het contrast sneed als een mes door haar heen. Maar armoede ging haar ook fascineren. Wat voor verhalen zitten ook in andere mensen die in armoede leven? Wie waren zij ooit? Hoe houden zij zich staande? In de voortdurende stress, maar ook de vaak venijnige oordelen van anderen? En vooral: welke kracht komt naar boven en hoe kunnen we die gebruiken? Daar heeft ze haar werk van gemaakt. Marloes houdt zich als projectleider, trainer en adviseur bezig met innovatieprojecten rond armoede, innovatie van de Bijstand, sociale wijkvernieuwing en kansenongelijkheid in het onderwijs.

Marloes schreef de blog’s, artikelen, boeken:

LinkedIn Marloes de Bie

Aanmelden

Mis dit niet en meld je aan:    ✔ Ik ben er bij! 

Vragen of op de hoogte blijven van ons aanbod? Neem dan contact op: gronext@moediggroningen.nl of 06 – 402 79 966 (Frieda Uphoff).

*In verband met de coronamaatregelen volgen we de actuele RIVM-richtlijnen:

  • QR-code;
  • mondkapjes op;
  • anderhalve meter van elkaar.