Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen

AvK Congres Het duurzaam doorbreken van generatiearmoede

Gegevens

Datum:
10 november
Tijd:
14:00 - 17:00

Locatie

Café-Restaurant Hofsteenge
Hoofdstraat 11
Grolloo, 9444 PA
+ Google Maps

Organisator

Alliantie van Kracht
E-mail:
info@alliantievankracht.nl
Site:
www.alliantievankracht.nl

Dit congres legt de nadruk op het duurzaam doorbreken van generatiearmoede door van elkaar te leren. En te weten wat effectief is. Gevolgen van armoede staan centraal en mogelijkheden om tot structurele verbeteringen van armoedebeleid te komen. Hoe zetten we binnen de Alliantie van Kracht deze beweging in? En hoe doen ze dat in Rotterdam-Zuid, in Limburg en landelijk? En wat kun jij daarmee in jouw lokale aanpak?

Er is geen plattelandsregio in Nederland waar armoede zoveel voorkomt als in de Veenkoloniën. Veel families in dit gebied leven van generatie op generatie in armoede. Dit noemen we generatiearmoede. De Alliantie van Kracht zet in op het doorbreken van deze armoede. We zetten binnen de Alliantie van Kracht in op een programma van 20 jaar. Dit geeft ons de tijd die nodig is om écht te veranderen en generatiearmoede te doorbreken. Op basis van de kennis uit het vijfjarige onderzoek van de Rijkuniversiteit Groningen gaan we experimenteren in wijken, dorpen en buurten en maatwerk bieden.

In Nederland

Generatiearmoede doorbreken is een proces van lange adem. Veel organisatie zoeken naar de beste manier om het aan te pakken. Meer van hetzelfde werkt niet: we zoeken naar aanvullende, andere of betere manieren. Daarbij leven vragen als:

  • Hoe ondersteun je mensen met schulden en armoede het beste?
  • hoe voorkom je door preventief werken en vroegsignalering dat minder mensen in armoede en de schulden terechtkomen?
  • hoe geef je dit proces in je organisatie, met ervaringsdeskundigen en met partners vorm?
  • hoe ga je daarbij met uitdagingen, obstakels, etc om.
  • en hoe kom je tot een andere regionaal gedragen aanpak?

Het zijn vragen waar veel antwoorden op mogelijk zijn. Door het hele land zijn er talloze processen, projecten en aanpakken. Hoe doen ze dat in Rotterdam-Zuid, in Limburg en landelijk? En wat kun jij daarmee in jouw lokale aanpak?

Programma

14.00-14.30 uur Ontvangst en inschrijving
14.30-14.40 uur  Opening door dagvoorzitter, Eric van Oosterhout, burgemeester van de gemeente Emmen, voorzitter van de Alliantie van Kracht tegen Armoede
14.40-16.30 uur  Inhoudelijke deel met daarbij diverse plenaire sprekers, maar ook workshopsessies om het gehoorde te vertalen naar een lokale aanpak
16.30-16.45 uur  Plenaire terugkoppeling uitkomsten diverse werktafelgroepen
16.45 uur Afsluitende netwerkborrel

 

Aanmelden

Werk je bij, of ben je gecommitteerd aan, 1 van de 42 betrokken partners van de Alliantie van Kracht? Of ben je een ervaringsdeskundige, of andere geïnteresseerde in het onderwerp? Mis dit niet en meld je aan:  ✔  Ik ben er bij!

Meer informatie

Neem gerust contact op met Saskia Duursma, programmaleider Alliantie van Kracht via s.duursma@cmostamm.nl of 06-124 139 41.