Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Gro Next: Training Laaggeletterdheid & laaggecijferdheid

Gegevens

Datum:
16 mei 2023
Tijd:
10:00 - 12:30

Locatie

Het Floreshuis
Floresplein 19
Groningen, 9715 HH
+ Google Maps

Organisator

Gro Next

logo Gro Next

 

1,5 Miljoen volwassenen hebben moeite met basisvaardigheden. Laaggeletterdheid is een onderschatte hindernis voor veel volwassenen om optimaal te kunnen functioneren in onze huidige samenleving. Ook laaggecijferdheid verdient aandacht. Dit geldt ook voor hoofdrekenen en kritisch kunnen omgaan met aanbiedingen in kranten of op Marktplaats. Niet opgelicht of uitgebuit worden. Zodat je rekeningen begrijpt, toeslagen kan aanvragen en een huishoudboekje of financiële administratie kan bijhouden. Ook het dagelijks omgaan met echt en virtueel geld is voor veel mensen al een hele opgave. Het zijn grote uitdagingen voor mensen met slechte lees- en rekenvaardigheden.

In Nederland blijkt dat mensen die moeite hebben met lezen en/of rekenen oververtegenwoordigd zijn in de schuldhulpverlening. Dit alles is zorgelijk, omdat het voldoende beheersen van lees- en rekenvaardigheden essentieel is voor het goed doorlopen van deze trajecten. Na afloop van een traject moeten mensen namelijk schuldenvrij blijven. Er wordt van hen verwacht dat ze dan ook enigszins financieel zelfredzaam zijn. Daarom is aandacht voor (een gebrek aan) lees-, maar ook rekenvaardigheden, binnen de schuldhulpverlening zo ontzettend belangrijk.

Dat vraagt om goede samenwerking tussen professionals voor het herkennen en doorverwijzen naar organisaties die mensen kunnen ondersteunen. De schuldhulpverlening is zo’n belangrijke vindplaats. Net als wijkteams, sociale diensten, woningcorporaties, de inloopspreekuren van sociaal raadslieden en zogenoemde formulierenbrigades.

Deze training geeft je inzicht in laaggeletterdheid en laaggecijferdheid: waar hebben we het dan precies over? De training behandelt hoe je het kunt herkennen en wat je kunt doen om door te verwijzen. Ook leer je hoe je het bespreekbaar maakt.

Trainer: Joan Pastoor
Wanneer: Dinsdag 16 Mei 10.00-12.30 uur
Locatie: Floreshuis, Floresplein 19, Groningen
Groepsgrootte: Maximaal 20 deelnemers
Doelgroep: WIJ-medewerkers in het Sociaal Domein, beleidsmedewerkers gemeenten, zorginstellingen en andere organisaties, vrijwilligers, buddy’s
Kosten: Deelname is gratis dankzij een bijdrage van de gemeente Groningen

 

Aanmelden

Mis dit niet en meld je aan:    ✔ Ik ben er bij! 

Verdere informatie over de deelname volgt na aanmelding ongeveer één week voor aanvang van de training. Voor de meeste fysieke trainingen geldt een maximaal aantal deelnemers. Wanneer dit is bereikt, plaatsen we de latere aanmeldingen op een wachtlijst. Bij geen afzeggingen wordt je deelname automatisch doorgezet naar de eerstvolgende training.
Wanneer je geplaatst bent, gaan wij er vanuit dat je ook komt. De trainingen zijn gratis, maar niet vrijblijvend. Mocht je verhinderd zijn, laat ons dit dan z.s.m. weten. Bij niet afmelden kunnen er mogelijk kosten in rekening worden gebracht.

Gro Next

Gro Next is een samenwerking van de gemeente Groningen, CMO STAMM, Moedig Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Wij bieden professionals en vrijwilligers meer kennis aan over armoede. Om (nog) beter bewust te worden van wat het betekent om in armoede te leven en om signalen van armoede te herkennen. Bij Gro Next leer je hoe je mensen die in armoede leven goed kunt ondersteunen.

Meer kennis over minder armoede. Dat helpt ons om armoede te voorkomen en te bestrijden. Armoede raakt alle terreinen van het leven. Van gezondheid, stress, uitsluiting en schulden tot zelfvertrouwen, groei en eigen regie. Het is een vak apart om hierin het goede te doen

Vragen of op de hoogte blijven van ons aanbod? Neem dan contact op: gronext@moediggroningen.nl of 06 – 402 79 966 (Frieda Uphoff).