Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Inspiratieochtend ‘De Toekomst is van iedereen: het belang van basisvaardigheden’

Gegevens

Datum:
10 september 2022
Tijd:
09:00 - 13:00

Locatie

Het Forum – Rabo Studio
Nieuwe Markt 1
Groningen,
+ Google Maps

Organisator

Forum Groningen

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Zo’n 4,5 miljoen volwassenen beschikken over weinig computer- en internetvaardigheden. Terwijl het beheersen van deze vaardigheden enorm belangrijk is en bijdraagt aan een actief, vaardig en weerbaar burgerschap en een volwaardig, gezond en gelukkig leven. 

Wil je meer leren over welke impact laaggeletterdheid heeft op individuele mensen en op de samenleving als geheel? Wil je meer weten over wat jij kunt doen om stappen te zetten naar een zo volwaardig mogelijk (digitaal) burgerschap voor iedereen? Kom dan naar onze inspirerende ochtend gevuld met lezingen en verdiepingssessies over het belang van basisvaardigheden, op zaterdag 10 september in Forum Groningen.

Programma

9.00 – 9.30 uur            Inloop met koffie en thee
9.30 – 9.35 uur           Welkom door presentatrice Mirre van der Klok
9.35 – 9.45 uur           Opening door wethouder Carine Bloemhoff
9.45 – 10.15 uur         Lezing door Maurice de Greef
10.20 – 10.40 uur       Lezing door Marieke Levenga
10.45 – 11.30 uur       Pauze
11.30 – 12.00 uur       Ronde 1 met zes deelsessies
12.10 – 12.40 uur       Ronde 2 met zes deelsessies
12.40 – 13.00 uur       Afsluiting

Locatie

Forum Groningen, Rabo Studio
Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen
050 368 36 83 / info@forum.nl
Route en parkeermogelijkheden vind je hier

Aanmelden

 

MELD JE AAN VOOR 10 SEPTEMBER!
 

Programma

Lezing laaggeletterdheid door Maurice de Greef
Maurice de Greef is hoogleraar leereffecten laagopgeleiden en laaggeletterden en houder van de Unesco leerstoel Volwasseneducatie aan de VU in Brussel. In deze lezing vertelt hij over de reikwijdte van de problematiek en over welke stappen we kunnen zetten naar een zelfredzamer en volwaardiger leven voor zoveel mogelijk mensen.

Lezing laaggeletterdheid door Marieke Levenga
Adviseur bij Stichting Lezen en Schrijven Marieke Levenga spreekt over het herkennen van laaggeletterdheid, het bespreekbaar maken ervan en het doorverwijzen naar hulp.

Deelsessies

Gecijferdheid door Kees Hoogland, lector Hogeschool Utrecht
Cijfers spelen gedurende de dag een belangrijke rol; bij reizen, afspraken maken, koken, financiën, wekker zetten enz. Voor veel van ons geen enkel probleem. Voor ruim twee miljoen volwassenen wel!

Gezinsaanpak door Tirza de Fockert, beleidsadviseur basisvaardigheden Koninklijke Bibliotheek en Bart Siekman, adviseur bij Instituut voor Taalonderzoek en Taalonderwijs Amsterdam
Hoe doorbreken we de cyclus van laaggeletterdheid, waarbij kinderen uit taalarme gezinnen opgroeien tot laaggeletterde volwassenen, die op hun beurt weer moeilijk in staat zijn hun kinderen geletterd op te voeden.

Laaggeletterheid en armoede door Joan Pastoor, kwaliteitscoördinator bij Volkskredietbank Noord-Oost Groningen
Laaggeletterden hebben een grotere kans om arm te zijn. En armen hebben een grotere kans om laaggeletterd te zijn. Wat is de relatie en wat kunnen we eraan doen?

Laaggeletterdheid en gezondheid door Allette Snijder, projectcoördinator Healthy Ageing Network Noord Nederland
Laaggeletterden hebben vaak een slechtere fysieke en mentale gezondheid en een grotere kans om eerder te sterven. Wat is de relatie en wat kunnen we eraan doen?

Digitale inclusie door Marcel Broersma, professor Mediastudies en Journalistiek aan de RUG en Maud Rebergen onderzoeker bij de RUG
De wereld digitaliseert, loketten sluiten, overheden en bedrijven communiceren via e-mail.  Voor velen meer zegen dan zorg. Voor 4,5 miljoen volwassen Nederlanders, om allerlei redenen, meer zorg dan zegen.

Blic Biblionet Groningen
Ontdek met behulp van een VR-bril hoe het is om laaggeletterd te zijn.

Meer informatie

Nieuwsgierig? Meld je aan! Bij aankomst krijg je van ons bij de ontvangstbalie in de hal een keycord met naamkaartje. Je kunt daar dan ook kiezen welke twee deelsessies je wilt volgen. Heb je nog vragen? Mail of bel Annemiek Kwant, adviseur Sociaal Domein Forum Groningen, a.kwant@forum.nl | 06 46386788

Ken je nog mensen voor wie deze kenniscirkel ook interessant kan zijn? Stuur deze uitnodiging gerust naar hen door.

We zien je graag op 10 september!