- Dit evenement is voorbij.
Strijd tegen oprukkende kinderarmoede
Evenement Navigatie
In het welvarende Nederland groeit toch maar liefst 1 op 11 kinderen in armoede op. Hoe kan dat? En hoe kan er zelfs sprake zijn van een toename van structurele armoede? Een schrijnend vraagstuk, waarover beleidsmakers en grote bedrijven zich buigen in een gezamenlijk offensief: in 2030 moet Nederland kinderarmoede-vrij zijn. Maar hoe?
Zorgverzekeraar Menzis gaat in gesprek met theatermaker Laura van Dolron. Menzis is een van Nederlands grootste zorgverzekeraars met 2.2 miljoen klanten. Voor tienduizenden gezinnen zegt de verzekeraar een groot verschil te kunnen maken. Maar lukt dat ook? Van Dolron ontmoet voorafgaande aan het programma directielid Marieke Fieten en kijkt mee bij het werk van de verzekeraar die zich inzet. Deze avond brengt ze haar verslag naar buiten en laat zien wat er nog op de route ligt naar 2030. Tijdens het programma toetst een panel van jongeren, allen ervaringsdeskundigen, of de voorgenomen plannen wel stroken met de werkelijkheid.
Sprekers
- Marieke Fieten, Menzis
- Laura van Dolron, Schrijver, theatermaker, filosoof
- Isabelle Diks, Wethouder in de gemeente Groningen. Oa verantwoordelijk voor Jeugd & Jeugdhulp, Inkomen en Schulden
- Huri Sahin, Voorzitter Kinderrechtencollectief
Over de sprekers
Marieke Fieten, directeur Klant & Operations, heeft 2.2 miljoen verzekerden onder zich. Om armoede in gezinnen tegen te gaan is ze vooral bezig met schuldhulpverlening en het voorkomen dat gezinnen in armoede raken. Menzis ziet dat een kind al in armoede kan opgroeien op het moment dat het nog in de buik zit.
Laura van Dolron, maakte haar eigen genre: stand-up filosofie. Zij staat als zichzelf op het podium en voert een gesprek met het publiek. Een gesprek dat zowel humoristisch als filosofisch is. Zij maakt geen theater over een betere wereld, maar maakt een betere wereld in het theater. Voor dit programma schrijft ze een uniek stuk over haar ontmoeting met Menzis.
Isabelle Diks is Wethouder in de gemeente Groningen. Daar is ze onder andere verantwoordelijk voor verbinding Sociaal Domein, Zorg & Veiligheid, Volksgezondheid, en Inkomen & Schulden.
Huri Sahin is voorzitter van het Kinderrechtencollectief. Het Kinderrechtencollectief werd in 1995 opgericht en is een verzameling van zes bekende kinderrechtenorganisaties, waaronder Unicef Nederland, Kinderpostzegels en Defence for Children. Zij zorgen er voor dat de rechten van kinderen in Nederland gewaarborgd zijn.
Dit programma is in samenwerking met: Nederlands Jeugdinstituut, de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut, het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie, het Landelijk Kenniscentrum LVB, het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid en de NVO.
Livestream
Kijk dit programma gratis mee via deze pagina – ca. 5 minuten voor aanvang verschijnt de stream. De (online) programmering van deBALIE steunen? Doe een Kijk- en Luisterbijdrage via iDeal!