Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen

Deel dit bericht.

De ongelijkheid in de samenleving is één van de oorzaken van armoede. De verhalen van deze mensen laten zien hoeveel impact armoede heeft, maar laten ook zien hoeveel kracht er in mensen zit.

Sterke verhalen over ervaren armoede

19 oktober 2022

Sterke verhalen klonken donderdagmiddag in Het Paleis aan het Boterdiep in Groningen. Sterke verhalen over ervaren armoede. Sterke verhalen, maar wel waargebeurde verhalen. Met als doel het geluid van ervaringsdeskundigen als vanzelfsprekend mee te nemen in de aanpak van armoede. De bijeenkomst is onderdeel van Diepe Dialogen, een project van vier ervaringsdeskundigen in samenwerking met CMO STAMM. Aanleiding is Wereldarmoededag, maandag 17 oktober.

De vier ervaringsdeskundigen deelden hun verhaal, hun sterke verhaal, met wethouder Eelco Eikenaar en genodigden die vanuit hun werk of eigen ervaring te maken hebben met armoede. Verhalen over opgroeien in armoede, geschonden vertrouwen, mislukt ondernemen, schaamte, zelfrespect, stress en de psychische gevolgen van armoede. Hoe gebrek aan geld niet alleen leidt tot schulden, maar ook tot sociale en emotionele armoede.

Stadsdichter Myron Hamming wil weten wat er speelt in zijn stad. Voor hem was deze middag een uitgelezen moment om zijn gedicht Armoede voor te dragen. Een gedicht over herkenning, erkenning en nieuw inzicht.

Vervolgens gingen de aanwezigen met elkaar in gesprek. Persoonlijke gesprekken volgden. Over verschillende vormen van armoede, hoe die beleeft en ervaren wordt. Praktisch ook, over wetgeving en incassobureaus, hoe dingen fout gaan en fouten zich opstapelen. Maar ook verhalen over hoop. Over de kracht van mensen om er weer bovenop te komen.

Een inspirerende middag vond ook wethouder Eelco Eikenaar: “De ongelijkheid in de samenleving is één van de oorzaken van armoede. De verhalen van deze mensen laten zien hoeveel impact armoede heeft, maar laten ook zien hoeveel kracht er in mensen zit.”

Podcasts met persoonlijke verhalen over ervaren armoede

Naast de bijeenkomsten (afgelopen dinsdag ook in Coevorden) zijn ook vier podcasts met persoonlijke verhalen opgenomen. Deze zijn onder de titel ‘Sterke Verhalen’ te vinden op Spotify en Anchor.

Deze podcasts zijn mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Groningen, Gemeente Coevorden, CMO STAMM en Noorderpoort Kasteel.gro.

Deel dit bericht.

Meer informatie.

Volg ons.