Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Uit de waan van de dag

Gegevens

Datum:
11 oktober 2018
Tijd:
12:15 - 17:30
Site:
https://www.oranjefonds.nl/uit-de-waan-van-de-dag

Locatie

The Colour Kitchen
Zuilen, Utrecht,

Landelijke open bijeenkomst ‘Meedoen, samen uit de armoede’

Wij hebben voor deze bijeenkomst het maximale aantal inschrijvingen bereikt. Indien u een plek wenst op de reservelijst, kunt u een mail sturen aan nina.goode@oranjefonds.nl, met uw keuzes voor de workshops (2 rondes). Wij laten u uiterlijk drie dagen voor de bijeenkomst weten of we een plek voor u hebben kunnen reserveren.  

11 oktober 2018
12.15 – 17.30 uur
The Colour Kitchen, Zuilen, Utrecht

Op 11 oktober 2018 organiseert het Oranje Fonds een landelijke open bijeenkomst ‘Uit de waan van de dag’ voor sociale initiatieven op het vlak van armoede & schulden, beleidsmakers, bestuurders en andere geïnteresseerden. Tijdens deze middag verzorgen wij een uitgebreid programma voor u in The Colour Kitchen te Utrecht. Graag willen wij sociale initiatieven die actief zijn op het vlak van armoede en schulden inspireren, verbinden en versterken door concrete handvaten te bieden voor het versterken van de basis van het initiatief. Ook delen wij de eerste opbrengsten uit het Oranje Fonds programma ‘Meedoen, samen uit de armoede’ met u. Binnen dit  4-jarige programma ondersteunt het Oranje Fonds 22 sociale initiatieven op het vlak van armoede en schulden om hun initiatief te versterken. Op basis hiervan kunnen ze zich door ontwikkelen met als doel meer mensen in armoede beter te helpen.

Het programma voor deze middag ziet er als volgt uit:

12.15 uur Ontvangst met een lichte lunch

13.00 uur Opening door het Oranje Fonds

13.10 uur Toelichting en eerste opbrengsten van het Oranje Fonds programma ‘Meedoen, samen uit de armoede’

13.20 uur Key-note speaker Anneke Krakers: I have a dream

14.00 uur Workshops ronde 1: keuze uit 5 verschillende workshops (hieronder beschreven)

15.15 uur Korte pauze en wissel naar workshops ronde 2

15.30 uur Workshops ronde 2: keuze uit 5 verschillende workshops

16.45 uur Netwerkborrel & afsluiting

17.30 uur Einde programma

Key-note speaker Anneke Krakers:  I have a dream

Anneke Krakers neemt u mee op een persoonlijke reis naar uw droom die ten grondslag ligt aan uw initiatief. U ontdekt in vier stappen hoe uw droom het belangrijkste ingrediënt is van een succesvolle profilering bij samenwerkingspartners en financiers van uw initiatief.

Workshops

Graag bieden wij u een vijftal workshops aan tijdens deze bijeenkomst.

Workshop 1: Stoomcursus ToC maken (Lizzy Eilbracht & Robert Zwiers, Avance Impact)

In deze workshop nemen Lizzy Eilbracht en Robert Zwiers van Avance Impact u mee in de wereld van de Theory of Change. Een Theory of Change (ToC) is de verklarende theorie van uw initiatief: waarom zou u met het project dat u uitgedacht heeft, voor de doelgroep van het project het doel bereiken met de methodiek die u heeft uitgedacht? De Theory of Change helpt deze vragen te beantwoorden. Lizzy en Robert leggen uit hoe u een ToC opstelt en sociale initiatieven die deelnemen aan het Oranje Fonds programma delen hun ervaringen met de ToC met u.

Workshop 2: Interactief hoorcollege doelgroep afbakening & visie op lokaal armoedevraagstuk (Roeland van Geuns, Lector Armoede Interventies, Hogeschool van Amsterdam)

Lector Armoede Interventies Roeland van Geuns gaat tijdens dit interactieve hoorcollege in op diverse bestaande visies, maar ook úw visie op het armoedevraagstuk. Zijn de visies hierop veranderd gedurende de afgelopen jaren? Is er nieuws onder de zon? Daarnaast gaat hij in op het belang van een heldere afbakening van de doelgroep van uw initiatief en de verschillende manieren om hiertoe te komen.

Workshop 3: Interactieve sessie ‘Uit de waan van de dag’ (Adviesbureau Van de Bunt)

Hester van der Burg en Niels Büller van Adviesbureau Van de Bunt verzorgen deze interactieve sessie. In deze workshop gaan zij in op hoe het is om binnen een sociaal initiatief in de dagelijkse, vaak hectische dynamiek te moeten opereren. Enerzijds is er de dagelijkse gang van zaken om te managen, anderzijds is het ook van belang om aan duurzame organisatieontwikkeling te werken. Zij ervaren dat initiatieven het vaak lastig vinden aan beide aspecten op een goeie manier aandacht te geven en te bepalen wat nu prioriteit dient te krijgen. In deze sessie krijgt u hier handvaten voor aangeboden. Ook hier delen sociale initiatieven die deelnemen aan het Oranje Fonds programma hun ervaringen op dit vlak.

Workshop 4: Social media, online engagement & community building (Micha van Hoorn, The Perfect Wave)

The Perfect Wave is hét creatieve bureau voor projecten gericht op maatschappelijke impact. Zij zijn gespecialiseerd in (online) mobilisatie, het in beweging brengen van mensen. Nu heeft u een fantastisch initiatief opgezet en wilt u het bekender maken in uw omgeving. Daarvoor zijn social media het perfecte hulpmiddel. In deze workshop leert u hoe u populaire sociale media inzet voor effectieve verspreiding van jullie ideeën, het vinden van vrijwilligers en het bouwen van een online gemeenschap.

Workshop 5: Ketensamenwerking (Meldpunt EMMA & Gemeente Zoetermeer)

Meldpunt EMMA (programmadeelnemer ‘Meedoen, samen uit de armoede’) en de Gemeente Zoetermeer delen in deze workshop hun ervaringen met lokale ketensamenwerking binnen het armoede en schulden werkveld, waarbij vanuit verschillende perspectieven wordt gereflecteerd op de lokale praktijk. Meldpunt EMMA is een lokaal samenwerkingsverband in Zoetermeer gericht op het vroegtijdig signaleren van schulden, zodat er op tijd kan worden ingegrepen. Het gaat in deze workshop om het delen van aanpakken, wat er wel en niet werkt. Deelnemers worden uitgedaagd om eigen ervaringen te delen tijdens deze workshop.

Aanmelden is niet meer mogelijk. Indien u aanvullende informatie wenst naar aanleiding van deze informatie, kunt u contact opnemen met Nina Goode (nina.goode@oranjefonds.nl).

We hopen u te mogen begroeten 11 oktober!