Tekst vergroten Tekst verkleinen Letter afstand vergroten Letter afstand verkleinen
Laden Evenementen
  • Dit evenement is voorbij.

Gro Next lentelezing: Gelijk goed beginnen

Gegevens

Datum:
1 juni 2023
Tijd:
15:00 - 17:00

Locatie

LABnul50 (voorheen het Paleis)
Boterdiep 113
Groningen,
+ Google Maps

Organisator

Gro Next

logo Gro Next

Gelijk goed beginnen. Hoe we zorgen dat elk kind de beste basis krijgt in de eerste 1000 dagen. Met prof. Tessa Roseboom en Tamara Jones.

In haar lezing Gelijk goed beginnen vertelt hoogleraar Tessa Roseboom (Universiteit van Amsterdam) wat er nodig is om een goede basis te bieden voor gezonde generaties. Ze laat zien wat je kunt doen om bij te dragen aan een goede start. Ze inspireert om aan de slag te gaan om een klimaat te creëren waarin alle kinderen de kans krijgen zich optimaal te ontwikkelen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan hoe belangrijk een goed begin is. De ontwikkeling die een mens doormaakt in de eerste 1.000 dagen – van een enkele cel tot een peuter – is fenomenaal. In geen enkele andere periode in het leven worden zoveel biologische mijlpalen bereikt. Dit is de basis voor de rest van het leven. Het wordt steeds duidelijker dat de gezondheid, het gedrag en de levenskansen van ieder mens worden bepaald door de vroege omgeving. Waar je wieg staat, bepaalt je kansen in het leven. Dat inzicht maakt dat we moeten investeren is een goed begin voor ieder kind.

Tessa Roseboom

Tessa Rosseboom is hoogleraar Vroege Ontwikkeling en Gezondheid aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het onderzoeksinstituut Amsterdam Reproduction & Development van het Amsterdam UMC. Ze is lid van de landelijke coalitie Kansrijke Start, voorzitter van de wetenschappelijke adviescommissie die het RIVM adviseert over monitoring van Kansrijke Start en ze adviseert (inter)nationale organisaties over beleid en onderzoek met betrekking tot een goede start. Het doel van haar werk is bijdragen aan een vruchtbaarder voedingsbodem voor toekomstige generaties.

Tamara Jones

Tamara Jones vertelt in deze Lentelezing over haar eigen kwetsbare situaties in het verleden en deelt met ons haar huidige praktijkkennis. Zij is een opgeleide ervaringsdeskundige, werkzaam als senior ervaringswerker.

Tamara Jones levert een actieve bijdrage vanuit ‘Goede start’ in de Veenkoloniën op het gebied van Kansrijke Start. Hiervoor is zij getraind in onder meer Positieve gezondheid, Centering pregnancy, de GIZ-methodiek (Gezamenlijk Inschatten van Zorgbehoeften). Ze werkt bovendien als aandachtsfunctionaris in het programma Nu Niet Zwanger. Deze kennis en ervaringen past zij toe in haar eigen verhaal. Tamara onderstreept hiermee het belang van het programma ‘Kansrijke Start’.

Boeken Tessa Roseboom

Beide boeken zijn – tegen gereduceerd tarief – te koop bij de lezing.

 

Sprekers: Prof. dr. Tessa Roseboom en ervaringsdeskundige Tamara Jones
Wanneer: Donderdag 1 Juni 15:00 – 17:00 uur
Locatie: Labnul050, Erlenmeyerzaal, Boterdiep 113, Groningen
Groepsgrootte: Maximaal 120 deelnemers
Doelgroep: WIJ-medewerkers, professionals in het sociaal domein, beleidsadviseurs gemeenten, zorginstellingen, professionals rond geboortezorg, leden van netwerken rond Kansrijke Start Groningen, vrijwilligers, buddy’s
Kosten: Deelname is gratis dankzij een bijdrage van de gemeente Groningen

 

Aanmelden

Mis dit niet en meld je aan via Event Brite:    ✔ Ik ben er bij! 

Verdere informatie over de deelname volgt na aanmelding ongeveer één week voor aanvang van de training. Voor de meeste fysieke trainingen geldt een maximaal aantal deelnemers. Wanneer dit is bereikt, plaatsen we de latere aanmeldingen op een wachtlijst. Bij geen afzeggingen wordt je deelname automatisch doorgezet naar de eerstvolgende training.
Wanneer je geplaatst bent, gaan wij er vanuit dat je ook komt. De trainingen zijn gratis, maar niet vrijblijvend. Mocht je verhinderd zijn, laat ons dit dan z.s.m. weten. Bij niet afmelden kunnen er mogelijk kosten in rekening worden gebracht.

Gro Next

Gro Next is een samenwerking van de gemeente Groningen, CMO STAMM, Moedig Groningen en de Hanzehogeschool Groningen. Wij bieden professionals en vrijwilligers meer kennis aan over armoede. Om (nog) beter bewust te worden van wat het betekent om in armoede te leven en om signalen van armoede te herkennen. Bij Gro Next leer je hoe je mensen die in armoede leven goed kunt ondersteunen.

Meer kennis over minder armoede. Dat helpt ons om armoede te voorkomen en te bestrijden. Armoede raakt alle terreinen van het leven. Van gezondheid, stress, uitsluiting en schulden tot zelfvertrouwen, groei en eigen regie. Het is een vak apart om hierin het goede te doen

Vragen of op de hoogte blijven van ons aanbod? Neem dan contact op: gronext@moediggroningen.nl of 06 – 402 79 966 (Frieda Uphoff).