Mobility Mentoring.

Het uitgangspunt van Mobility Mentoring is het wetenschappelijke inzicht dat chronische stress veel invloed heeft op menselijk gedrag. Mensen gaan meer bij de dag leven, zijn minder goed in staat om doelen en prioriteiten te stellen, emoties te reguleren en strategieën te ontwikkelen als het tegenzit. Dit vraagt om hulp- en dienstverlening die daar expliciet rekening mee houdt.

Iemand die veel schulden heeft, wordt de slechtere versie van zichzelf. Nadja Jungmann, lector Schulden & Incasso aan de Hogeschool Utrecht, geeft aan dat uit de hersenwetenschap blijkt dat chronische stress effect heeft op denkfuncties. Het zogenaamde ‘werkgeheugen’ is beperkter waardoor bijvoorbeeld organiseren moeilijker wordt. Ook regulatiefuncties verslechteren door deze stress. Dit betekent onder meer moeite om aandacht erbij te houden, moeite impulsen te beheersen en het doorzettingsvermogen wordt slechter. Met Mobility Mentoring® werkt iemand samen met een coachende professional aan het verbeteren van deze vaardigheden.

Pilot Alphen aan de Rijn

Alphen aan den Rijn werd in de zomer van 2016 benaderd voor een pilot met Mobility Mentoring®. De gemeente was direct enthousiast, vertelt projectleider Mieke Martens in een artikel in de nieuwsbrief Effectiviteit & Vakmanschap van Divosa. De gemeente voerde met de komst van het Serviceplein het integraal werken al in. Mieke Martens: ‘Maar we merkten ook dat onze aanpak voor de meest kwetsbare burgers nog niet voldoende was. Het lukte niet om hun problemen duurzaam op te lossen.’ Een onderzoeksteam van de Hogeschool Utrecht en Platform31 onderzoekt gedurende de pilot wat de aanpak oplevert voor de inwoners van Alphen aan den Rijn die met meerdere problemen worstelen. Hoewel de onderzoeksresultaten nog anderhalf jaar op zich laten wachten, heeft de aanpak al veel teweeggebracht in Alphen aan den Rijn. Zowel medewerkers als inwoners zijn positief. Mieke Martens: ‘Een aantal onderdelen van deze aanpak hebben we al kunnen invoeren als onze standaard. Dat is fijn, want dit geeft ons nu een duidelijke focus.’

Meer informatie?